Frustration, een frustrerend leuk kaartspel

Alle spellen | Alle kaartspellen

 

Een superleuk kaartspel voor als je wat meer tijd hebt.

 

Voorbereiding

Zorg dat je twee complete pakjes speelkaarten hebt en pen en papier om scores op te schrijven.

 

Het spel

Frustration bestaat uit 11 speelrondes, die in vaste volgorde moet worden afgerond. Als jij een speelronde hebt gehaald, mag je door naar de volgende ronde. Haal je een speelronde niet, dan moet je de volgende beurt in die speelronde blijven.

Hieronder de 11 rondes:

 1. 2 sets van 3
 2. 2 runs van 3
 3. 1 run van 4, 1 set van 3
 4. 2 sets van 4
 5. 1 run van 5, 1 set van 3
 6. 3 sets van 3
 7. 1 run van 7
 8. 1 run van 6, 1 set van 3
 9. 2 runs van 4
 10. 2 sets van 5
 11. 1 run van 9

Een run is een serie opeenvolgende kaarten van dezelfde kleur (bijv. ruiten boer, vrouw, koning is een run van 3). Een set is een serie van dezelfde kaarten (bijv. drie keer een 9)

 

Regels:

1. Jokers en 2en mogen voor alles gebruikt worden; echter per run of per set mag maar 1 joker ingezet worden
2. Als jij aan de beurt bent moet je altijd eerst een kaart pakken voordat je mag wegleggen. Pakken mag van de dichte stapel of open stapel (kaart die persoon voor je net heeft weggegooid)
3. Je moet de totale actie van de ronde in 1x neerleggen. Dus als in ronde 3 alleen een run van 4 hebt, mag je nog niet uitkomen. Pas als je ook de set van 3 hebt.
4. Je mag altijd meer uitkomen dan de ronde aangeeft. Dus als jij in ronde 3 een run van 5 en een set van 4 hebt mag dat ook.
5. Als je bent uitgekomen moet je zorgen dat je je resterende kaarten ook kwijtraakt. Dit kan door aan te leggen bij de runs en sets die al op tafel liggen.
6. Zodra een speler al zijn kaarten kwijt is is de beurt afgelopen. Alle spelers die de actie van de betreffende ronde niet hebben voltooid blijven in hun ronde. De rest mag een ronde verder

 

De puntentelling

Als een speler al zijn kaarten kwijt is, tellen de andere spelers hun strafpunten:
Joker 20pt
Aas 15pt
8 tm Koning 10pt
3 tm 7 5pt

 

De winnaar

Winnaar is de speler die als eerste ronde 11 heeft uitgespeeld. Als naast hem nog iemand ronde 11 uitspeelt, wordt er naar de strafpunten gekeken.